УЛЬТРАСТРУКТУРНІ ОСОБЛИВОСТІ НАДНИРНИКІВ ЗА ПОЄДНАНОГО ВПЛИВУ ГИПОБАРИЧНОЇ ГІПОКСІЇ І СТАФІЛОКОКОВОГО ПЕРИТОНІТУ - Ягубова, С.М. (Світ медицини та біології, 2021)
В період широкого поширення ендокринних патологій в світі морфофункціональних змін, що відбуваються в ендокринній системі, переважно в тканинах надниркових залоз, під впливом стресових факторів різного походження, корекція і практичне значення цих змін, зокрема, динаміка відновлення анатомічних структур в ході процесів репаративної регенерації та адаптації, недостатньо вивчені. У зв'язку з цим, незважаючи на численні дослідні роботи, присвячені впливу стрес факторів на ендокринні органи, зокрема, гіпоксії та інфекції окремо, відсутність інформації про сукупний вплив цих факторів створює значний інформаційний дефіцит. Це робить актуальним дослідження цієї області. У статті представлена інформація про дослідницьку роботу, проведену з метою вивчення основних морфофункціональних особливостей механізмів впливу на ультраструктуру наднирників таких факторів, як гіпобарична гіпоксія і стафілококова інфекція. Аналіз наших результатів показує, що ультраструктурні зміни в надниркових залозах, викликані окремими ефектами як гіпоксії, так і інфекції, проявляються в збільшенні кількості колагенових волокон в міжклітинному просторі залозистої тканини і структурі мітохондрій. На 15-й день гіпоксії та інфекції спостерігається гіпертрофія клітин, а на 30-й день спостерігається як гіпертрофія, так і гіперплазія. Спостерігається часткове зменшення кількості адреноцитів і втрата паренхіми. Однак порівняльний аналіз електронних мікрофотографій, що відображають комбінований вплив гіпоксії та інфекції, показує, що ультраструктурні зміни в залізистої тканини більш виражені. Це говорить про те, що гіпоксія надає стимулюючу дію на стафілококову інфекцію. У той же час ефект гіпоксії залежить від декількох факторів, у тому числі від природи збудника і особливостей інфекції.
Keywords: гіпоксія; стафілококова інфекція; наднирники; ультраструктура