IЛ-33 ЯК БІОМАРКЕР АКТИВНОСТІ ЗАПАЛЕННЯ ХВОРИХ НА ПСОРІАЗ ІЗ СУПУТНІМ ОЖИРІННЯМ - Ємченко, Я.О.; Іщейкін, К.Є.; Кайдашев, І.П.; Ізмайлова, О.В. (Світ медицини та біології, 2021)
Останнім часом спостерігається збільшення випадків коморбідності псоріазу та ожиріння, що призводить до тяжких, атипових, інвалідизуючих та резистентних до терапії форм дерматозу, які мають ідентичні патогенетичні механізми запальних процесів, що формують порочне коло на рівні імунної системи, яке необхідно розірвати для успішного лікування даних захворювань. У цьому досліджені ми вивчали рівень ІЛ-33 в сироватці крові та його зв’язки з показниками СЗ, тяжкістю перебігу псоріазу та ожиріння. Ми використовували імуноферментний метод для оцінки вираженості показників СЗ. В сироватці крові визначали концентрацію ІЛ-33, IL-6 та вч-СРБ. Для визначення тяжкості перебігу псоріазу використовували індекс PASI. Для визначення ступеня аліментарного ожиріння використовували ІМТ. Спостерігався позитивний статистично значимий кореляційний зв'язок між концентрацією ІЛ-33 в сироватці крові, тяжкістю перебігу псоріазу, рівнем показників системного запалення та ступенем аліментарного ожиріння.
Keywords: псоріаз; аліментарне ожиріння; ІЛ-33; клініка