АНАТОМО-ТОПОГРАФІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ БУДОВИ КОМІРКОВОЇ ЧАСТИНИ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ У ПАЦІЄНТІВ З ЧАСТКОВОЮ ВІДСУТНІСТЮ ЗУБІВ - Ступницький, І.Р.; Рожко, М.М.; Ступницький, Р.М.; Силенко, Ю.І.; Єрошенко, Г.А. (Світ медицини та біології, 2021)
Проведене дослідження свідчить про те, що товщина слизової оболонки на верхівці коміркової частини нижньої щелепи у пацієнтів з включеними дефектами зубного ряду збільшувалася у напрямку зубів, які обмежували даний дефект. Верхівка коміркової частини, чітко видима в ротовій порожнині, не завжди співпадала з рентгенологічним зображенням коміркової частини, а була утворена потовщеною у даній ділянці слизовою оболонкою. Форма кісткової основи коміркової частини повторювала «клінічний» тип бокових поверхонь і форму верхівки гребеня у 87,5±6,8 % осіб. Неспівпадіння виявлено при ІV та VІІ типах бокових поверхонь коміркового відростка.
Keywords: коміркова частина нижньої щелепи; слизова оболонка; пацієнти; часткова відсутність зубів