ОЦІНКА ЧУТЛИВОСТІ ЕТАЛОННИХ ШТАМІВ МІКРООРГАНІЗМІВ ДО КОМБІНОВАНОЇ ДІЇ ЕФІРНИХ ОЛІЙ І МЕКСИДОЛУ - Боброва, Н.О.; Важнича, О.М.; Лобань, Г.А.; Т. О. Дев’яткіна, T.A.; Лугова, Л.О.; Балюк, О.Є.; Баштовенко, О.А. (Світ медицини та біології, 2021)
Досліджено чутливість еталонних штамів мікроорганізмів S. aureus АТСС 25923 та E. coli АТСС 25922 до 14 ефірних олій та їх комбінацій з мексидолом (етилметилгідроксипіридину сукцинатом) за допомогою диск-дифузійного методу. Показано, що комбінування всіх ефірних олій (за винятком евкаліпту та імбиру) з мексидолом збільшує чутливість S. aureus АТСС 25923 до цих засобів, причому найбільш виразний ефект спостерігається стосовно олій лимону, лаванди, піхти та троянди. Чутливість E. coli АТСС 25922 ло ЕО кориці, м’яти, чайного дерева, рози, евкаліпту, гвоздики і шавлії істотно зростає при їх комбінуванні з мексидолом, причому найбільш виразним такий ефект є при використанні комбінацій мексидолу з оліями троянди, евкаліпту та гвоздики. Виявлена здатність мексидолу підвищувати чутливість мікроорганізмів до ефірних олій може стати основою для розробки фармацевтичних композицій з цими компонентами, в яких посилена антимікробна дія буде поєднуватись з антиоксидантною активністю і низькою токсичністю.
Keywords: чутливість мікроорганізмів; S. aureus; E. coli; мексидол; ефірна олія