РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ МІНЕРАЛЬНОГО СКЛАДУ КРОВІ ТА РОТОВОЇ РІДИНИ ВАГІТНИХ ЖІНОК, ХВОРИХ НА ГЕНЕРАЛІЗОВАНИЙ ПАРОДОНТИТ, НА ТЛІ ЗАЛІЗОДЕФІЦИТНОЇ АНЕМІЇ - Бойчук-Товста, О.Г.; Бойчук, О.Г.; Дівнич, Т.Я.; Ільницька, О.М.; Костишин, А.Б.; Виноградова, О.М. (Світ медицини та біології, 2021)
Вагітність, навіть за умов її фізіологічного перебігу, супроводжується посиленням усіх видів обміну, в тому числі і макро- та мікроелементного. Дисбаланс металів тісно пов’язаний з активністю деяких ензимів, вітамінів і металобіотиків (залізо, магній, мідь, цинк). Порушення метаболізму мікроелементів, висока біологічна активність яких пов’язана з впливом на обмін речовин, процеси кровотворення, тканинного дихання, визначають їх важливу роль у патогенезі низки захворювань, у тому числі і пародонтиту. У зв’язку з цим, забезпечення мінерального гомеостазу набуває особливого значення у період вагітності, особливо ускладненої залізодефіцитною анемією. Метою нашого дослідження стало вивчення мінерального та мікроелементного складу крові та ротової рідини вагітних жінок із залізодефіцитною анемією, хворих на генералізований пародонтит в залежності від ступеня важкості пародонтиту. Дослідження мінерального складу сироватки крові вагітних жінок довело, що дисбаланс мікроелементів (мікроелементоз) є важливим компонентом патогенезу залізодефіцитної анемії у вагітних, та посилюється з розвитком генералізованого пародонтиту. Отже, залізодефіцитна анемія призводить до порушень мінерального гомеостазу сироватки крові та ротової рідини, а прогресування генералізованого пародонтиту підсилює дефіцит мікроелементів у цих біологічних рідинах.
Keywords: вагітні жінки; залізодефіцитна анемія; генералізований пародонтит; мікроелементи; кров; ротова рідина