СТАН ОКИСНЮВАЛЬНОГО МЕТАБОЛIЗМУ В ТКАНИНАХ СЕРЦЕВОГО ТА СКЕЛЕТНИХ М’ЯЗІВ ЩУРІВ ЗА УМОВ ЦІЛОДОБОВОГО ОСВІТЛЕННЯ - Гільмутдінова, М.Ш.; Чеботар, Л.Д.; Черно, В.С. (Світ медицини та біології, 2021)
У статті розглядаються та порівнюються особливості окиснювального метаболізму серцевої та скелетної м’язової тканини в умовах зміненого фотоперіоду, під впливом цілодобового освітлення. Показано, що за умов цілодобового освітлення у досліджуваних тканинах проявляється розбалансування у системі «прооксиданти-антиоксиданти», зсув балансу в бік процесів пероксидації, що проявляється у підвищенні генерації активних форм кисню, підвищенні концентрації вторинних продуктів пероксидного окиснення, зниженні активності деяких антиоксидантних ензимів у серцевій м’язовій тканині. В свою чергу, у скелетній м’язовій тканині зсув рівноваги проявляється у зниженні активності деяких антиоксидантних ензимів.
Keywords: прооксидантно-антиоксидантний баланс; пероксидне окиснення ліпідів; серцева м’язова тканина; скелетна м’язова тканина; фотоперіод