ГІСТО-УЛЬТРАСТРУКТУРНІ ЗМІНИ М'ЯЗІВ ЧЕРЕВОЇ СТІНКИ ПРИ ВЕНТРАЛЬНІЙ ГРИЖІ І ПІСЛЯ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ В ПОСТОПЕРАТИВНИЙ ПЕРІОД ПІСЛЯ АЛОПЛАСТИКИ - Мельник, І.В.; Попель, С.Л.; Лапковський, Е.Й.; Василик, Т.П. (Світ медицини та біології, 2021)
Дослідження гісто-ультраструктурних змін різних структурних компонентів прямого м’яза передньої черевної стінки статевозрілих щурів-самців у віддалені терміни після моделювання вентральної грижі та подальшого застосування фізичного навантаження середньої аеробної потужності було метою даної роботи. Використали світлооптичні, електронномікроскопічні (для вивчення структурних перетворень м’язових компонентів) та гістохімічні (для визначення активності сукцинатдегідрогенази за Нахласом - для ідентифікації м’язових волокон різних фенотипів) методи. У 55 статевозрілих щурів вивчали структурний слід адаптації м'язових волокон при тривалій (240 днів) вентральній грижі та після багаторазових (15-30сеансів) фізичних навантажень середньої аеробної потужності в післяопераційному періоді після алопластики. Показано, що перш за все відбуваються зміни внутрішньом’язової кровоносної сітки та морфометричні зміни нервових елементів. Така структурна перебудова тісно корелює з прогресуючими змінами субклітинних компонентів м’язових волокон, що відповідають за енергетичний та пластичний баланс. Встановлено, що швидкі киснево-гліколітичні м'язові волокна та їх периферичний нервовий апарат найбільш чутливі до умов існування тривалої вентральної грижі. В результаті застосування фізичного навантаження середньої аеробної потужності посилюється репаративна регенерація, що істотно скорочує терміни відновлення структурно-функціональних властивостей скелетних м'язів в ділянці вентральної грижі. Таким чином, при вентральній грижі первинні зміни стосуються джерел кровопостачання м’язів передньої черевної стінки з вторинними процесами паранекрозу в м’язових волокнах та периферичному нервовому апараті з певними морфометричними ознаками.
Keywords: вентральна грижа; м’язові волокна; судини; нервово-м’язові закінчення; фізичне навантаження