БІОМЕХАНІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ТА МАКРОЕЛЕМЕНТНИЙ СКЛАД ДОВГИХ ТРУБЧАСТИХ КІСТОК ЩУРІВ ЗА УМОВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ГІПЕРГЛІКЕМІЇ - Понирко, А.О.; Дмитрук, С.М.; Бумейстер, В.І. (Світ медицини та біології, 2021)
Патоморфологічне підґрунтя розвитку діабетичних порушень у різних кістках є актуальним предметом сучасних експериментальних досліджень з моделювання діабет-асоційованих деструктивних процесів у системі скелету. Для них характерна знижена щільність кісток, що призводить до підвищення ризику переломів. Міцність кісток переважно залежить від взаємодії та концентрації хімічних елементів, таких як Ca, P, Mg та К. Тому метою нашого дослідження було визначення взаємозалежності зміни біомеханічних показників в залежності від рівня концентрації хімічних елементів у довгих трубчастих кістках щурів за умов хронічної гіперглікемії. Дослідження було проведено на 72 статевозрілих білих лабораторних щурах тривалістю 180 діб. Встановлено, що, починаючи з 30 доби неконтрольованої хронічної гіперглікемії мінеральна щільність кісток щурів експериментальної групи поступово зменшувалася у порівнянні з динамікою відповідних показників у тварин контрольної групи. Зазначені зміни супроводжвались вираженою демінералізацією обох кісток, про що свідчать значні втрати макроелементів: Ca, P, Mg та К. У підсумку, в умовах хронічної гіперглікемії поступово формується комплексне порушення структури та біомеханічних властивостей довгих трубчастих кісток, яке являє собою патоморфологічну основу розвитку діабетичних змін у відповідних локусах системи скелету.
Keywords: щури; гіперглікемія; трубчасті кістки; мінеральна щільність кістки; макроелементний склад кісток