НЕІНФЕКЦІЙНІ УСКЛАДНЕННЯ ЕНДОПРОТЕЗУВАННЯ КУЛЬШОВОГО СУГЛОБА, ЩО НЕ ПОВ'ЯЗАНІ З НЕСТАБІЛЬНІСТЮ КОМПОНЕНТІВ - Гайко, Г.В.; Підгаєцький, В.М.; Торчинський, В.П.; Сулима, О.М.; Галузинський, О.А.; Нізалов, Т.В.; Козак, Р.А. (Світ медицини та біології, 2020)
Ми проаналізували результати 369 випадків у 364 пацієнтів з ускладненнями після тотального ендопротезування кульшового суглоба. У цьому дослідженні ми зосередили увагу на випадках з неінфекційними ускладненнями тотальної ендопротезування кульшового суглоба, які не пов’язані з нестабільністю компонентів, які включали вивихи голівки ендопротеза, параартикулярну гетеротопічну осифікацію, перепротезні переломи стегнової кістки, біль у оперованому суглобі (не пов’язаний з нестабільністю ). Ефективність хірургічного усунення вивихів була значно вищою порівняно із закритою репозицією. Єдиним ефективним методом лікування гетеротопічної осифікації було її швидке видалення. Відкрита репозиція з подальшим остеосинтезом була єдиним ефективним засобом для 100% перипротезних переломів. У разі вертеброгенного больового синдрому найкращі результати мали пацієнти з ураженням заднього стовпа поперекового відділу хребта.
Keywords: кульшовий суглоб; ускладнення ендопротезування; вивих; гетеротопічна осифікація; перипротезний перелом; ревізійне ендопротезування