ОСОБЛИВОСТІ ДЕРМАТОГЛІФІКИ СТОП У ЧОЛОВІКІВ РІЗНИХ ЕТНОТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРУП ПРИКАРПАТТЯ - Гунас, І.В.; Дунаєв, О.В.; Попадинець, О.Г.; Козовий, Р.В.; Кіндратів, Е.О. (Світ медицини та біології, 2020)
У ході дослідження проаналізовані гребінцевий, дельтовий рахунок та частота стрічання дерматогліфічних параметрів розташованих на підошовних поверхнях стоп, вивчені кореляції між типом візерунка та гребінцевим і дельтовим рахунками. Встановлено, що між дерматогліфічними ознаками стоп у чоловіків різних етнотериторіальних груп Прикарпаття (бойки, лемки, гуцули) існують відмінності, що дозволяють диференціювати ці етнотериторіальні групи: у гуцулів це низьке числове значення гребінцевого рахунку та відсутність завиткових і висока частота петлевих візерунків, для бойків – це низьке числове значення дельтового рахунку та низька частота завиткових візерунків, для лемків – високе числове значення гребінцевого та дельтового рахунку, значна частота завиткових візерунків.
Keywords: дерматогліфіка; етнодерматогліфіка; дерматогліфічні візерунки