ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ КОСМЕТИЧНИХ ДЕФЕКТІВ ТУЛУБА У ПАЦІЄНТІВ-МЕЗОМОРФІВ - Драбовський, В.С.; Аветіков, Д.С.; Капустянський, Д.В.; Малик, С.В.; Безручко, М.В.; Осіпов, О.С. (Світ медицини та біології, 2020)
Запропоновано спосіб удосконалення етапу виконання абдомінопластики при корекції косметичних дефектів тулуба у пацієнтів з мезоморфним типом конституції, який передбачає на етапі ушивання операційної рани накладання провізорних швів із здійсненням тракції латеральних країв верхнього поперечного шкірно-жирового клаптя під діапазоном ротаційних кутів у чоловіків та 54-61о у жінок з метою створення рівномірного тканинного напруження за рахунок біомеханічних властивостей тканин передньої черевної стінки. Даний спосіб у порівнянні із відомими, виявив наступні переваги: формування на місці розрізу нормотрофічного рубця, зменшення кількості місцевих ранових ускладнень та інших небажаних наслідків корекції, отримання задовільного косметичного результату абдомінопластики та підвищення рівня якості життя пацієнтів.
Keywords: абдомінопластика; косметичний рубець; мезоморфи