КЛІНІКО-ПСИХОПАТОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ЖІНОК ІЗ РОЗЛАДАМИ АДАПТАЦІЇ - Ісаков, Р.І.; Скрипніков, А.М.; Герасименко, Л.О.; Гринь, К.В.; Кидонь, П.В.; Вдовіна, О.О. (Світ медицини та біології, 2020)
Величезна кількість внутрішньо переміщених осіб і загрозливі темпи зростання масштабів еміграції створюють необхідність звернути підвищену увагу на різноманітні аспекти психопатологічних станів, що виникають у відповідь на зміну звичних умов проживання. Окрім клінічних наслідків, поширеність супроводжується значними негативними соціально-економічними наслідками як для суспільства в цілому, так і для самого пацієнта, істотно погіршуючи якість його життя та рівень соціального функціонування. Спостерігаються суттєві гендерні відмінності реагування на кризові ситуації, зокрема, у значній частині стресових ситуацій найбільш незахищеними виявляються жінки. Проведено комплексне всебічне клініко-психопатологічне та психодіагностичне обстеження 48 внутрішньо переміщених осіб з діагнозом розлад адаптації (F43.2), з вивченням та ретельним аналізом анамнестичних даних за допомогою спеціальної анкети. В результаті дослідження встановлено, що провідними клінічними проявами у внутрішньо переміщених жінок є наявність тривоги та депресії в структурі розладів адаптації, порушення соціального функціонування та наявність психосоціальної дезадаптації. Клінічні відмінності внутрішньо переміщених жінок з розладами адаптації справляють вплив на якість життя, змінюють систему соціальної підтримки та цінностей, сприяють зниженню продуктивної діяльності в повсякденному житті.
Keywords: розлади адаптації; внутрішньо переміщені особи; тривога; депресія; дезадаптація