РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ЛІКУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ З ХРОНІЧНИМИ РАНАМИ - Касрашвілі, Г.Г.; Ксьонз, І.В.; Гюльмамедов, П.Ф.; Кліманський, Р.П. (Світ медицини та біології, 2020)
За оцінками, в розвинених країнах від 1 до 2 % населення буде страждати від хронічних ран протягом життя. У дослідження увійшли дані ретроспективного аналізу історій хвороб 75 пацієнтів (40(53 %) жінок, 35(47 %) чоловіків), які були розділені на 8 груп в залежності від етіологічного фактора. Іншим визначальним фактором стало застосування в їх лікуванні локального негативного тиску. У всіх групах застосовували активну хірургічну тактику. Підготовка рани до оперативного втручання за допомогою негативного тиску відбувалося швидше, в результаті зменшувався час перебування пацієнта в стаціонарі, також поліпшувався відсоток приживлюваності аутотрансплантатів. Проведений аналіз показав що застосування локальної вакуумної терапії має статистично значущу, різницю між середнім часом лікування одних груп пацієнтів в порівнянні з іншими групами. Статистично значущим є і кількість ліквідованих хронічних ран.
Keywords: хронічні рани; ретроспективний аналіз; етіологічний фактор; локальний негативний тиск