ПОШУК ДІАГНОСТИЧНОГО ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ У ХВОPИХ ІЗ СИНДPОМОМ ПОДPАЗНЕНОГО КИШEЧНИКА ТА ПОЛІПАМИ ТОВСТОЇ КИШКИ - О. А. Киp`ян, O.A. (Світ медицини та біології, 2020)
У статті описані проблеми діагностики синдрому подразненої кишки та аденоматозних поліпів товстої кишки. Метою дослідження було виявлення можливих спадкових факторів розвитку синдрому подразненої кишки та аденоматозних поліпів товстої кишки у дорослих. Було встановлено, що з розвитком синдрому подразненої кишки мають асоціацію однонуклеотидні поліморфізми дикого варіанту гену IL-10 (rs1800871), гомозиготного варіанту гену IL-10 (rs1800896), гетерозиготного варіанту гену IL-1 (rs 16944), дикого та гомозиготного варіантів гену CHEK2 (rs 17879961). Для аденоматозних поліпів товстої кишки значний ефект мали однонуклеотидні поліморфізми дикого типу гену IL-10 (rs1800896) і гетерозиготного варіанту гену ММР 9 (rs11697325). Загальний вплив та взаємозв’язок для пацієнтів із обома захворюваннями визначали поліморфізми генів Tlr2 (rs 5743708), Tlr4 (rs4986790), TgFb1 (rs 1800471). Результати досліджень свідчать, що поліморфізми генів можуть впливати як на кожне захворювання окремо, так і бути об’єднуючими факторами впливу на розвиток синдрому подразненої кишки та аденоматозних поліпів кишечника, а також впливати на загальні механізми появи прогресування і можливої неопластичної трансформації на тлі функціонального захворювання.
Keywords: синдpом подpазнeної кишки; адeноматозні поліпи товстої кишки; однонуклeотидний полімоpфізм; ген