ДИНАМІКА ЗМІН ПРОВІДНИХ БАКТЕРІАЛЬНИХ ЗБУДНИКІВ ЗАПАЛЬНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ОРГАНІВ МАЛОГО ТАЗА У ЖІНОК ЗА ПЕРІОД 2013-2017 рр. - Лісяна, Т.О.; Салманов, А.Г.; Кацалап, О.М.; Пономарьова, І.Г.; Кріщук, С.Ю. (Світ медицини та біології, 2020)
За останнє десятиріччя, як у світі, так і в Україні, реєструється суттєве зростання частоти запальних захворювань органів малого таза у жінок. В задачі роботи входило вивчення динаміки провідних бактеріальних збудників запальних захворювань статевих органів на протязі 2013-2017рр у 554 жінок в гострій фазі захворювання. Результати обстеження хворих за період з 2013 року по 2017 рік свідчать про коливання показників висіву окремих бактеріальних чинників запалення в різні роки дослідження, зростання рівня контамінації піхви хворих умовно-патогенною мікрофлорою та значну частоту обсіменіння гр. р. Candida на фоні дефіциту захисної мікрофлори. В структурі бактеріологічної флори піхви у жінок переважали S. еpidermidis (гем+), E. faecalis, S. haemolyticus, E. coli та Kl. pneumoniaе, частота та кількісні показники висіву яких в динаміці спостереження мали тенденцію до збільшення. Одержані дані свідчать про необхідність мікробіологічного моніторингу за зміною збудників запальних захворювань органів малого таза з метою своєчасного виявлення порушень мікроекології та призначення раціональних схем терапії.
Keywords: динаміка змін; бактеріальні збудники; запальні захворювання органів малого тазу