ЧАСТОТА АКУШЕРСКОЇ ТА ЕКСТРАГЕНІТАЛЬНОЇ ПАТОЛОГІЇ В РІЗНОРІВНЕВИХ РОДОДОПОМІЖНИХ УСТАНОВАХ АЗЕРБАЙДЖАНУ - Мамедова, С.Н. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою роботи було вивчення частоти акушерської та екстрагенітальної патології в різних пологових установах Азербайджанської Республіки за період 2012-2014 років: у перинатальних центральних та районних пологових будинках. Вивчення частоти акушерської та екстрагенітальної патології в акушерських установах різного рівня Азербайджанської Республіки за період 2012-2014 років показало, що набряки та протеїнурія без артеріальної гіпертензії зустрічались у 1,2 рази частіше у жінок, госпіталізованих в районні акушерські установи 2-го рівня, передчасний розрив плідної оболонки – в 4 рази частіше, інфекції сечовивідних шляхів – в 4,7 рази частіше, ніж у госпіталізованих в установах 3-го рівня. Натомість, у вагітних, госпіталізованих в установи 3-го рівня в 2012-2014 роках, клінічні прояви ФНП зустрічалися в 1,1 рази частіше, а патології тазових органів – в 5,6 разів частіше, ніж у районних пологових будинках (2-й рівень).
Keywords: допологовий період; група ризику; акушерська патологія; екстрагенітальна патологія; госпіталізація; перинатальні центри