АНАЛІЗ ДИНАМІКИ ПОРУШЕНЬ РЕФРАКЦІЇ У ШКОЛЯРІВ ПРОТЯГОМ РОКУ - Плиска, О.І.; Харченко, Л.Б.; Груша, М.М.; Лазоришинець, В.В.; Шкробанець, І.Д. (Світ медицини та біології, 2020)
У статті за допомогою ретроспективного аналізу дослідили стан зорової системи учнів різного віку і різної статі. Для цього визначали порушення рефракції (міопія, гіперметропія, астигматизм і міопія або гіперметропія з астигматизмом) та контрастну чутливість в динаміці року. Було встановлено невірогідне зростанні порушеннь рефракції (з 60.12 % до 65.32 %): міопії (з 33.53 % до 36.88 %) і гіперметропії (з 20,23 % до 21.97 %). Дослідження контрастної чутливості виявило його зменшення з 2.5 (межове значення) до 2.0 в 10.15 % випадків. Застосування корекційних засобів попереджувало прогресування порушень рефракції. В той же час їх невикористання супроводжувалось їх прогресуванням в 97,67 %. Було встановлено, що межове значення індексу контрастної чутливості=2,5 має значення для подальшого прогнозу змін в зоровому апараті школярів та може бути використано для доклінічної експрес-діагностики порушень зору. Школярі з контрастною чутливістю 2,5 складають групу ризику і потребують ретельного спостереження за їх рефракційним апаратом, протягом тривалого часу, що дає змогу виявити порушення рефракції зорового аналізатора на ранніх стадіях і своєчасно застосувати корекційні засоби.
Keywords: міопія; гіперметропія; астигматизм; зоровий аналізатор; порушення рефракції