ОЦІНКА ВПЛИВУ НАНОЧАСТИНОК СУЛЬФІДУ СВИНЦЮ РІЗНОГО РОЗМІРУ НА ЕРИТРОЦИТИ ТА ПЛАЗМУ КРОВІ IN VITRO - Губар, І.В.; Сокуренко, Л.М.; Камінський, Р.Ф.; Олійник, Т.М.; Чайковський, Ю.Б.; Яворовський, О.П. (Світ медицини та біології, 2020)
Розкриття механізмів реалізації токсичних ефектів наночастинок сполук свинцю стає необхідним для оцінки потенційних ризиків щодо їх промислового застосування та для розробки ефективних заходів профілактики. Мета дослідження - оцінка в умовах in vitro біохімічних змін плазми та еритроцитів крові щурів за дії наночастинок сульфіду свинцю в залежності від їх розмірів та концентрації. Отримані результати показали статистично достовірне зростання активності ферментів антиоксидантного захисту та рівня тіолових груп в еритроцитах і плазмі, а також зміни концентрації ТБК(тіобарбітурова кислота)-активних продуктів та дієнових кон’югатів в еритроцитах при дії сполук наночастинок свинцю. Біохімічні зміни плазми та еритроцитів мали однакові тенденції та залежали від концентрації дослідних речовин, при цьому показники еритроцитів зазнали більших змін. Вплив PbS26-34 виявив більш активну токсичну дію, особливо у розведеннях 10-3–10-4 Моль/л.
Keywords: свинець; наночастинки; еритроцити; кров; антиоксидантна система; продукти перикисного окислення ліпідів; оксидативний стрес