ПАТОМОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ ІНТРАКРАНІАЛЬНОЇ ЧАСТИНИ ЗОРОВОГО НЕРВА ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ - Пера-Васильченко, А.В.; Ряднова, В.В.; Воскресенська, Л.К.; Безкоровайна, І.М.; Безега, Н.М. (Світ медицини та біології, 2020)
Робота присвячена дослідженню морфологічних змін зорового нерва, переважно інтракраніального відділу, при діабетичній мікроангіопатії. Показано, що діабетична мікроангіопатія супроводжується проліферацією ендотеліоцитів капілярів, в результаті чого виникає звуження або облітерація просвіту судин. У свою чергу це призводить до ішемії нервових волокон з розвитком дистрофічних змін і часткового або повного руйнування астроцитів і олігодендроцитів. Очевидно, що при цукровому діабеті ці процеси відбуваються і в тканинах зорового нерва. Важка форма діабетичної мікроангіопатії зорового нерва схожа за морфологічними ознаками з проліферативною формою ретинопатії.
Keywords: діабетична ретинопатія; зоровий нерв; морфологія