ОСОБЛИВОСТІ РЕГЕНЕРАЦІЇ НА КІНЦІ ОПИЛУ КІСТКИ ПІСЛЯ АМПУТАЦІЇ КІНЦІВКИ - Шевчук, В.І.; Безсмертний, Ю.О.; Безсмертна, Г.В.; Довгалюк, Т.В.; Янкай Джіанг, Y. (Світ медицини та біології, 2020)
З метою оцінки репаративних процесів на кінці кістки після її ампутації проведено 4 серії дослідів на 64 кроликах з пластикою опилу кортикальною пластинкою, поєднання її з міодезом, укриття фасцією і зшивання м'язів-антагоністів. Терміни спостереження: 1, 3, 6 місяців. Метод дослідження: гістологічний з наливкою судин туш-желатиновою сумішшю. Встановлено, що в перших двох серіях формування кісткової замикаючої пластинки і внутрішньокісткова циркуляція відновлювалися до 1 місяця. У серіях з міопластикою і фасціопластикою форма кукси змінювалася, кісткова замикальних пластинка була відсутня, нормалізація внутрішньокісткової циркуляції не наступала навіть у віддалені строки. Збереження циліндричної форми кукси кістки, нормалізація внутрішньокісткової циркуляції і завершеність репаративного процесу є показниками сприятливого формування кукси.
Keywords: ампутація; фасціопластика; м'язова пластика; кісткова пластика; репаративна регенерація