СТРУКТУРНА ПЕРЕБУДОВА КОМПОНЕНТІВ СТІНКИ ШЛУНКУ ЩУРІВ ЗА УМОВ ВПЛИВУ КОМПЛЕКСУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК - Ячмінь, А.І.; Білаш, В.П.; Єрошенко, Г.А.; Білаш, С.М.; Шевченко, К.В.; Рябушко, О.Б.; Ваценко, А.В.; Солод, А.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою роботи було встановити динаміку змін метричних показників структурних компонентів стінки фундальної частини шлунку щурів при тривалому застосуванні комплексу харчових добавок: нітриту натрію, глутамату натрію та Понсо 4R. Вживання комплексу харчових добавок (глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R призводить до структурних і метричних змін у стінці фундального відділу шлунку. На 4 тижні визначається виражена гіпергідратація і розлади мікроциркуляції у всіх оболонках. На пізніх термінах спостереження спостерігається відновлення метричних показників у м’язовій і серозній оболонках. Інші компоненти не відновлюються до значень у контрольній групі, у слизовій оболонці розвиваються деструктивні явища, у підслизовій – виражена лейкоцитарна інфільтрація.
Keywords: стінка шлунку; нітрит натрію; глутамат натрію; Понсо 4R; щури