СЕРГІЙ АНДРІЙОВИЧ СМОРЩОК (ДО 90-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ) - Волошин, В.Д.; Стеченко, Л.О.; Волошин, О.С.; Сморщок, Ю.С. (Світ медицини та біології, 2020)
Статтю присвячено життєвому шляху, науковій і педагогічній діяльності професора Сергія Андрійовича Сморщка – відомого гістолога, лауреата Державної премії УРСР (1982), завідувача кафедри гістології та ембріології (1977-1995) Тернопільського державного медичного інституту, організатора і багаторічного керівника лабораторії електронної мікроскопії, академіка Української Екологічної Академії наук (1993). У статті висвітлено біографічні дані, проаналізовано наукові досягнення вченого, його внесок в розвиток сучасної гістології, комбустіології, медичної освіти. У березні 1963 року С.А. Сморщок вступив до аспірантури на кафедру гістології Львівського зооветеринарного інституту. Напрямом досліджень молодого науковця стала іннервація і гістохімічна характеристика нервових сплетень шлунково-кишкового тракту тварин. Під керівництвом професора О.М. Виноградової він виконав і успішно захистив кандидатську дисертацію на тему «Морфологічні і гістохімічні дослідження інтрамуральної нервової системи травного тракту свині». Автор самостійно виконав 117-ть мікрофотографій, використаних для ілюстрації наукової роботи. У травні 1966 року Сергію Сморщку присуджений ступінь кандидата біологічних наук. У 1967 році Сергій Сморщок був зарахований асистентом кафедри гістології і ембріології Тернопільського медичного інституту. Успішний захист докторської дисертації на тему «Структурна основа деструктивних та регенераторних процесів в аденогіпофізі, корі надниркових залоз і щитоподібній залозі при опіковій травмі і застосуванні антиоксидантів» відбувся 1984-го року у 2-му Московському ордена Леніна державному медичному інституті ім. М.І. Пирогова. С.А. Сморщок зробив значний вклад в дослідження патогенезу опікової хвороби, компенсаторно-адаптаційних процесів у тканинах і органах при тяжких термічних опіках та пошук способів корекції деструктивних змін. Професійна наукова, педагогічна і організаторська діяльність, особисті якості Сергія Андрійовича сприяли розвитку української гістологічної школи, її гідному представленню на міжнародному рівні.
Keywords: гістологія; електронна мікроскопія; опікова хвороба; компенсаторно-адаптаційні процеси; антиоксиданти; ентеросорбенти; ксенотрансплантати