ОСОБЛИВОСТІ КОМБІНОВАНОГО ЛІКУВАННЯ ХРОНІЧНОГО ДЕМОДЕКОЗНОГО БЛЕФАРОКОН'ЮКТИВІТА - Бездітко, П.А.; Левченко, Л.І. (Світ медицини та біології, 2020)
У статті розглянуто проблему лікування пацієнтів з хронічним демодекозним блефарокон'юктивітом. Сучасні концепції лікування цієї патології включають антибактеріальне, протизапальне, десенсибілізуюче, імуномодулююче лікування, замінники сльози. Обстежено 80 хворих (160 очей) з хронічним демодекозним блефарокон'юктивітом протягом 2016-2018 років. Проведено дослідження ефективності комбінованого лікування хронічного демодекозного блефарокон'юктивіта із застосуванням препарату геля “Метронідазол, надкритичний СО2, екстракт ромашки, гіалуронова кислота”, апарат для фототерапії. Встановлено, що у хворих на хронічний демодекозний блефарарокон'юктивіт після комбінованого лікування спостерігалося зменшення набряків повік, запалення країв повік, поліпшення секреції мейбомієвих залоз. Біологічні ефекти апарату фототерапії для лікування даної патології визначаються такими біостимулюючими факторами, як поляризація світла, поліхроматичність, некогерентність, низька енергетичність, інфрачервоне світло. Виявлено секретостимулюючий, протизапальний, регенераторний, імуномодулюючий ефекти. Отримані результати дають можливість більш адекватно скоригувати лікування пацієнтів з хронічним демодекозним блефарокон'юктивітом.
Keywords: хронічний блефарокон'юктивіт; демодекс; “Метронідазол; надкритичний СО2; екстракт ромашки; гіалуронова кислота” гель; апарат для фототерапії