КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНА ХАРАКТЕРИСТИКА КОРОВИХ МЕНІНГІТІВ ТА МЕНІНГОЕНЦЕФАЛІТІВ У ДОРОСЛИХ - Голуб, А.П.; Дуда, O.К.; Сухов, Ю.O. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою нашого дослідження було систематизація та аналіз клініко-лабораторних характеристик корових менінгітів і менінгоенцефалітів у дорослих, які перебували на стаціонарному лікуванні у Київській міській клінічній лікарні № 4 в період 2006-2019 років. Обстежено 37 дорослих хворих на кір, ускладнений менінгітами або менінгоенцефалітом. Серед всіх обстежених хворих переважали особи молодого віку від 18 до 40 років (86,5%). Незважаючи на те, що дані ускладнення кору спостерігаються досить рідко 0,5-1 на 1000 випадків захворювання, їх розвиток обтяжує перебіг хвороби, подовжуючи терміни перебування хворих у стаціонарі. Характер ураження центральної нервової системи статистично значимо залежав від термінів надходження хворих в стаціонар (χ2 = 6,84, φ = 0,43, р = 0,009). У всіх хворих при надходженні до стаціонару визначалися позитивні менінгеальні симптоми, що вимагало проведення лікувально-діагностичної люмбальної пункції. Отримані результати аналізу ліквору: визначити наявність лімфоцитарного плеоцитоза від 15 до 230 клітин в 1 мкл, що свідчило про різного ступеня вираженість запального процесу, який залежав від характеру ураження центральної нервової системи.
Keywords: кір; дорослі; ускладнення; менінгіт; менінгоенцефаліт