ІНДЕКС BODE У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНЕ ОБСТРУКТИВНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНЬ У ПОЄДНАННІ З ГІПЕРТОНІЧНОЮ ХВОРОБОЮ - Капустник, В.А.; Костюк, І.Ф.; Меленевич, А.Я.; Тверезовський, В.М. (Світ медицини та біології, 2020)
Встановлено прогностичний потенціал індексу BODE в оцінюванні майбутнього серцево-судинного ризику у пацієнтів з хронічним обструктивним захворюванням легень у поєднанні з гіпертонічною хворобою на підставі аналізу геометрії лівого шлуночка. При зіставленні результатів індексу BODE в залежності від типу ремоделювання міокарду лівого шлуночка визначено достовірне (р=0,032) збільшення індексу у пацієнтів з прогностично несприятливими типами ремоделювання лівого шлуночка в порівнянні з відносно сприятливими типами – 1,73±0,45 балів vs. 1,45±0,63 балів. Пацієнти з коморбідною патологією продемонстрували достовірне зниження толерантності до фізичних навантажень і схильність до десатурації. З метою збільшення чутливості індексу BODE при прогнозуванні перебігу хронічного обструктивного захворювання легень GOLD 2, групи B у поєднанні з гіпертонічною хворобою II стадії ми пропонуємо враховувати також наявність десатурації, тобто зниження рівня сатурації під час шестихвилинного тесту з ходьбою від початкового значення ≥ 4% як один з прогностично несприятливих критеріїв.
Keywords: хронічне обструктивне захворювання легень; гіпертонічна хвороба; індекс BODE; ехокардіографія; геометрія лівого шлуночка