СТАН ІМУННОГО СТАТУСУ У ДОРОСЛИХ З ЕНТЕРОБІОЗНОЮ ІНВАЗІЄЮ - Марченко, В.Г.; Степанченко, К.А. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою дослідження було вивчення стану імунного статусу у хворих на ентеробіоз. Досліджено імунологічний статус у 39 курсанта, з первинною і повторною інвазією гостриками і у 12 клінічно здорових курсантів. При первинній інвазії показники імунограм не відрізнялися від контрольної групи і знаходилися в межах референтних значень норми. Виявлений перерозподіл концентрації Т-хелперів і Т-супресорів при повторному ентеробіозі з вираженим зниженням імунорегулюючого рівня клітин, які мають Т-хелперну активність, є, на нашу думку, істотним фактором, який веде до розвитку стійкої імунокомпроментації, що може надалі приводити до реінвазії. Зміни в макрофагально-фагоцитарній системі вказують на зниження кіллінгового ефекту фагоцитуючих нейтрофілів периферичної крові на фоні їхньої компенсаторної напруги при повторних ентеробіозних інвазіях.
Keywords: ентеробіоз; гострики; реінвазія; імунний статус; дорослі