АНАЛІЗ КОЛИВАНЬ РІВНЯ ГРЕЛІНУ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ РІЗНИМИ ФОРМАМИ ХВОРОБИ ПАРКІНСОНА - Таряник, К.А.; Кайдашев, І.П.; Шликова, О.А.; Ізмайлова, О.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою нашого дослідження було вивчити добові коливання рівня гормону голоду у пацієнтів з акінетико-ригідною та змішаною формами хвороби Паркінсона. Проведені клінічні дослідження підтвердили зміни рівня греліну з тенденцією до його збільшення у вечірній час у пацієнтів контрольної групи і незначні добові коливання рівня греліну у пацієнтів із хворобою Паркінсона, з тенденцією до зниження. Виявлено, що у пацієнтів зі змішаною формою захворювання нижчий, порівняно з групою контролю, рівень греліну. Добова система людини регулює відчуття голоду незалежно від поведінкових факторів, Існує великий ендогенний циркадний ритм голоду з піком в біологічний вечір і мінімумом в біологічний ранок. Автори наполягають на тому, що необхідні подальші клінічне дослідження з метою визначення зв'язку прийому протипаркінсонічних препаратів з рівнем греліну, що може істотно поліпшити клінічний перебіг даного захворювання.
Keywords: хвороба Паркінсона; грелін; циркадні ритми