ОЦІНКА КОГНІТИВНОЇ ДИСФУНКЦІЇ У ВІЙСЬКОВИХ З РОЗЛАДАМИ ПСИХІКИ ТА ПОВЕДІНКИ ВНАСЛІДОК ВЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ КОМОРБІДНОГО З ДЕПРЕСІЄЮ - Фітькало, О.С.; Лизак, О.Л.; Неурова, А.Б. (Світ медицини та біології, 2020)
У статті викладено результати психодіагностичного дослідження з метою виявлення когнітивних порушень та коморбідних депресивних станів у військових з розладами психіки та поведінки внаслідок вживання алкоголю. У пацієнтів обох груп (N=85) виявлено до 50% пограничних когнітивних відхилень. У 100% пацієнтів дослідної групи виявлено депресивні симптоми; у 95,21% - симптоми тривоги. Доведено, що депресія корелює з проявами когнітивних порушень у пацієнтів з розладами психіки та поведінки внаслідок вживання алкоголю. Для усунення когнітивних порушень пацієнтам обох груп було призначено в комплексі до традиційного лікування метаболічний препарат цитофлавін. У 68 (80%) пацієнтів обох груп після курсу лікування з додатковим призначенням цитофлавіну відзначалися зменшення проявів когнітивної дисфункції, нормалізація сну, покращення настрою, що впливало на якість життя пацієнтів обох груп.
Keywords: когнітивні порушення; алкоголізм; депресія; цитофлавін