МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СУДИН ГЕМОМІКРОЦИРКУЛЯТОРНОГО РУСЛА ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ ЩУРІВ У НОРМІ ТА ПРИ ЦЕНТРАЛЬНІЙ ДЕПРИВАЦІЇ СИНТЕЗУ ТЕСТОСТЕРОНУ - Борута, Н.В. (Світ медицини та біології, 2020)
В експериментальному дослідженні судин гемомікроциркуляторного русла екзокринної частини підшлункової залози щурів виявлено, що мікросудини реагують на введення дифереліну стійкою дилятацією артеріол впродовж першого місяця експерименту на 4,12% порівняно з інтактною групою тварин. Обмінна ланка реагувала збільшенням своїх середніх діаметрів, збільшуючи свій просвіт на 1,93% порівняно з інтактною групою тварин. Ємнісна ланка судин гемомікроциркуляторного русла підшлункової залози впродовж першого місяця дослідження реагувала розширенням, збільшуючи свої просвіти на 2,46% порівняно з інтактною групою тварин. Відновлення показників середніх діаметрів мікросудин при введені триптореліну эмбонату до кінця експерименту не спостерігалося.
Keywords: судини гемомікроциркуляторного русла; підшлункова залоза; тестостерон; щури