ЕЛЕКТРОЕНЦЕФАЛОГРАФІЧНІ КОРЕЛЯТИ ПРОТИСУДОМНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ РЕКОМБІНАНТНОГО АНТАГОНІСТУ ІНТЕРЛЕЙКІН-1 РЕЦЕПТОРІВ ЗА УМОВ КІНДЛІНГОВОЇ МОДЕЛІ ЕПІЛЕПТОГЕНЕЗУ - Вастьянов, Р.С.; Стоянов, О.М.; Крепец, Ю.С.; Дзигал, О.Ф.; Бєсєда, Я.В.; Пучкова, Г.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою роботи було дослідження інтенсивності хронічної судомної активності за умов пікротоксин-індукованого кіндлінга та внаслідок введень рекомбінантного антагоністу інтерлейкіну-1 рецепторів, а також реєстрація електрографічної активності утворень мозку та дослідження потужності електричних потенціалів, які генеруються підкірковими утвореннями мозку при введеннях рекомбінантного антагоністу інтерлейкіну-1 рецепторів. Подані дані експериментальних досліджень, які свідчать про розвиток протисудомної дії в разі внутрішньоочеревинних та внутрішньомозкових введень рекомбінантного антагоністу інтерлейкін-1 рецепторів. Його введення у вентральний гіпокамп, ретикулярну частину чорної речовини та у лікворну систему спричинило протисудомну дію, яка переважно виражалася зменшенням інтенсивності кіндлінг-індукованих судом. За умов внутрішньомозкових введень рекомбінантного антагоністу інтерлейкіну-1 рецепторів при кіндлінзі найбільш виражену протисудомну дію було зареєстровано при його внутрішньошлуночковій мікроін’єкції, яка додатково характеризувалася збільшенням латентного періоду перших судомних реакцій та зменшенням числа щурів з клоніко-тонічними нападами. Відносно менш ефективною була вираженість протисудомної дії внаслідок блокади інтерлейкін-1 рецепторів при внутрішньогіпокампальному та внутрішньонігральному введенні рекомбінантного антагоністу інтерлейкін-1 рецепторів, відповідно. Автори констатують принципову можливість розвитку протисудомного ефекту при експериментальній моделі хронічного епілептогенезу в разі внутрішньоочеревинних та внутрішньомозкових введеннях рекомбінантного антагоністу інтерлейкін-1 рецепторів.
Keywords: кіндлінг; вентральний гіпокамп; чорна речовина; шлуночки мозку; рекомбінантний антагоніст інтерлейкін-1 рецепторів; протисудомний ефект