МОРФОГІСТОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ СЕРЦЯ, ПЕЧІНКИ ТА НИРОК ЗА ВПЛИВУ ДОКСОРУБІЦИНУ ТА ПРЕПАРАТІВ МЕТАБОЛІЧНОЇ ДІЇ - Кучменко, О.Б.; Дзюба, В.О.; Савосько, С.І.; Козицька, Т.В.; Кваско, О.Ю.; Гуменюк, А.В.; Олійник, Т.М. (Світ медицини та біології, 2020)
Доксорубицин відноситься до найбільш ефективних препаратів, які використовуються в клінічній практиці. Метою даної роботи було дослідити структурні основи токсичного впливу доксорубіцину на серце, печінку та нирки, а також за впливу препаратів метаболічної дії. Результати проведених гістологічних та морфометричних досліджень вказують на потенційні цитопротекторні властивості досліджуваних препаратів метаболічної дії – убіхінону-10, комплексу попередників та модулятора біосинтезу убіхінону (вітамін Е, метіонін, параоксибензойна кислота і магній) та тіотриазоліну при експериментальній доксорубіцинової кардіоміопатії (кумулятивна доза доксорубіцину – 15 мг/кг) і можуть слугувати експериментальним обґрунтуванням їх використання в якості протекторних засобів в клінічній практиці.
Keywords: доксорубіцин; серце; печінка; нирки; убіхінон; тіотриазолін