ОСОБЛИВОСТІ ГОРМОНАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ ІНТРАФОЛІКУЛЯРНОГО КОЛОЇДУ ТИРОЦИТІВ БІЛИХ ЩУРІВ ПРИ СПОЖИВАННІ ОРГАНІЧНОГО І НЕОРГАНІЧНОГО ЙОДУ В УМОВАХ ПОТЕНЦІЙОВАНОГО АЛІМЕНТАРНОГО ЙОДОДЕФІЦИТУ - Рябуха, О.І. (Світ медицини та біології, 2020)
Гіпотиреоз посідає основне місце серед усіх розладів діяльності щитоподібної залози. Причиною цього є як обширні йододефіцитні ареали, так і вплив природних і штучних гойтрогенів. Метою роботи було порівняльне дослідження впливу органічного і неорганічного йоду на гормональну активність щитоподібних залоз білих нелінійних щурів-самців, які перебували в умовах аліментарного дефіциту йоду, потенційованого мерказолілом. Оскільки інтенсивність йодування амінокислот інтрафолікулярного колоїду еквівалентно активності гормоноутворення, активність щитоподібної залозі визначали гістохімічно за методом A. DesMarais & Q.N. LaHam. Установлено, що органічний йод активізує гормональну активність щитоподібної залози більше, ніж неорганічний йод, при цьому при прийманні органічного йоду гістохімічна картина щитоподібних залоз була зумовлена дозою спожитого йоду і при її збільшенні мала тенденцію до нормалізування.
Keywords: щитоподібна залоза; фолікулярний тироцит; інтрафолікулярний колоїд; органічний йод; неорганічний йод; йододефіцит