СТРУКТУРНІ ЗМІНИ У ГОЛОВНОМУ МОЗКУ ЩУРІВ З ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИМ АЛЕРГІЧНИМ ЕНЦЕФАЛОМІЄЛІТОМ ЗА ВПЛИВУ КРІОКОНСЕРВОВАНИХ МЕЗЕНХІМАЛЬНИХ СТОВБУРОВИХ КЛІТИН - Семенова, В.М.; Цимбалюк, В.І.; Любич, Л.Д.; Єгорова, Д.М.; Стайно, Л.П.; Шевчук, О.В.; Васлович, В.В.; Вербовська, С.А.; Дерябіна, О.Г.; Шувалова, Н.С.; Пічкур, Л.Д. (Світ медицини та біології, 2020)
За хронічного перебігу експериментального алергічного енцефаломієліту у тканині головного мозку щурів упродовж 2 місяців наростають нейродегенеративні зміни. Мезенхімальні стовбурові клітини пуповини людини (1×106), кріоконсервовані у розчині з 3% диметилсульфоксиду, 15% етиленгліколю, 10% сахарози, 12% трегалози, 60% ембріональної телячої сироватки, після субокципітального введення гальмують ці зміни у гіпокампі (35-а доба); кріоконсервовані у розчині з 4% диметилсульфоксиду, 6% трегалози, 90% ембріональної телячої сироватки, – у гіпокампі (35-60-а доба) та корі головного мозку (60-а доба); кріоконсервовані у розчині з 10% диметилсульфоксиду, 90% ембріональної телячої сироватки, – сповільнюють зміни у гіпокампі (35-60-а доба) та частково відновлюють нейрональний компонент у корі головного мозку (60-а доба).
Keywords: мезенхімальні стовбурові клітини пуповини людини; субокципітальне введення; кора головного мозку; гіпокамп; патологічно змінені нейрони; демієлінізація