ВПЛИВ ТРИВАЛОЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ДЕПРИВАЦІЇ СИНТЕЗУ ТЕСТОСТЕРОНУ НА ПРОДУКЦІЮ РЕАКТИВНИХ КИСНЕВО-АЗОТНИХ ФОРМ НА МОРФОЛОГІЧНУ СТРУКТУРУ СІМ'ЯНИКІВ ЩУРІВ - Стецук, Є.В.; Акімов, О.Е.; Шепітько, В.І.; Гольцев, А.М. (Світ медицини та біології, 2020)
Деякі захворювання сім'яників у чоловіків вимагають тривалого використання блокаторів синтезу тестостерону. Як відомо, що тестостерон є необхідним компонентом для фізіологічної кооперації клітинних форм строми та паренхіми яєчка. У літературі наведено обмежена кількість даних про вплив тривалої депривації синтезу тестостерону на цю кооперацію. Метою нашого дослідження було встановлення впливу тривалої (365 днів) інгібіції гіпоталамо-гіпофізарної стимуляції сперматогенезу на морфологічні та біохімічні показники в сім'яниках щурів. Центральна депривація синтезу тестостерону призводить до фіброзу з подальшим порушенням структурної організації звивистих сім'яних канальців, порушень гемодинаміки, ендотеліальної дисфункції, збільшення щільності судинної стінки кровоносних судин і системному стазу. Зниження активності конституційних ізоформ NO-синтази відіграє основну роль у розвитку структурних змін в сім'яниках щурів.
Keywords: сім’яники; інтерстиційні ендокриноцити; сустентоцити; NO-синтаза; iNOS; cNOS; L-аргінін; супероксиддисмутаза; щури; фіброз