ЗМІНИ КАРДІОГЕНЕЗУ ПІД ВПЛИВОМ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ ТА ЗА УМОВ КОРЕКЦІЇ В ЕКСПЕРИМЕНТІ У ЩУРІВ - Шаторна, В.Ф.; Нефьодова, О.О.; Нефьодов, О.О.; Колосова, І.І.; Майор, В.В.; Кузнєцова, О.В.; Демиденко, Ю.В.; Єрошенко, Г.А. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою дослідження було визначення морфогенетичних закономірностей формування ефектів ізольованого впливу ацетату свинцю та комбінованої дії ацетату свинцю з цитратами металів на розвиток серця зародків щурів в експерименті. При ізольованому введенні вагітним самицям ацетату свинцю в дозі 0,05мг/кг відбувається зменшення товщини компактного міокарду стінки правого та лівого шлуночків серця ембріонів. Найбільш чутливою до дії ацетату свинцю виявляється стінка правого шлуночку серця, де спостерігається не тільки витончення компактного міокарду, а й збільшення кількості та діаметру функціонуючих судин. Комбіноване введення ацетату свинцю з розчином цитрату золота (або цитрату заліза/цитрату срібла) попереджує негативний вплив ацетату свинцю на загальний хід кардіогенезу ембріонів щурів в експериментальних умовах та свідчить про їх біоантагонізм.
Keywords: ембріогенез; кардіогенез; ацетат свинцю; цитрат золота; цитрат срібла; цитрат заліза