ЧУТЛИВІСТЬ АНТИБІОТИКОРЕЗИСТЕНТНИХ МІКРООРГАНІЗМІВ ДО МЕТАБОЛІТІВ ЛАКТОБАКТЕРІЙ ТА КОМБІНАЦІЇ МЕТАБОЛІТІВ LACTOBACILLUS RHAMNOSUS GG І SACCHAROMYCES BOULARDII - Ісаєнко, О.Ю.; Попов, М.М.; Рижкова, Т.М.; Коцар, О.В.; Дюкарева, Г.І. (Світ медицини та біології, 2020)
В дослідженні вивчається антибактеріальна активність метаболітів (культивованих окремо Lactobacillus rhamnosus GG або спільно з Saccharomyces boulardii в дезінтегратах лактобактерій) щодо полірезистентних мікроорганізмів. Метаболіти лактобактерій і L. rhamnosus з S. boulardii проявляли 100 % бактерицидний ефект щодо Corynebacterium xerosis незалежно від початкової посівної дози тест-культури. Всі дослідні зразки бактерицидно впливали на штами Lelliottia amnigena, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa за умови застосування нижчої вихідної посівної дози (0,5 одиниць за шкалою МакФарланд, розведеною в 10 разів). Збільшення дози тест-культур до 1,0 одиниці за шкалою МакФарланд супроводжувалося наявністю життєздатних клітин збудників (48,0±8,32 – 68,72±7,16) % після витримки з речовинами. Отримані за власною технологією метаболіти завдяки високій антибактеріальній активності відкривають перспективу майбутнього конструювання нового класу протимікробних препаратів з широким спектром дії.
Keywords: метаболіти; дезінтеграти; антибіотикорезистентні мікроорганізми; Lactobacillus rhamnosus GG; Saccharomyces boulardii