ЧАСТОТА, СТРУКТУРА ТА ДИНАМІКА РОЗВИТКУ АДЕНТІЙ І ПОВ’ЯЗАНИХ З НИМИ ВТОРИННИХ ДЕФОРМАЦІЙ ЗУБНИХ РЯДІВ У ОСІБ МОЛОДОГО ВІКУ - Беляєв, Е.В.; Філімонов, В.Ю.; Дмітрієв, М.О.; Закалата, Т.Р. (Світ медицини та біології, 2020)
В рамках епідеміологічного обстеження стоматологічного здоров’я осіб молодого віку нами проаналізовані дані клінічного стоматологічного обстеження 137 юнаків і 142 дівчат, студентів стоматологічного факультету Вінницького національ-ного медичного університету ім. М. І. Пирогова. Для порівняльного аналізу структури адентій нами були використані дані епідеміологічного дослідження, проведеного у 2010 році на базі кафедри ортопедичної стоматології. Статистичну обробку результатів проведено в ліцензійному пакеті "Statistica 6.0". Порівняння структури та частоти адентій у молодого населення у 2010 та 2019 роках виявило зменшення частоти даної патології. Слід також підкреслити зміну в структурі адентій за топографією в бік полегшення ортопедичної патології внаслідок значного зменшення дистально необмежених форм адентій. Виявлена значна частота вторинних деформацій у обстежених з превалюванням горизонтальної форми. У структурі адентій відмічається дев’ятикратне превалювання адентій в бічному відділі над фронтальним, значне превалювання адентій на нижній щелепі.
Keywords: адентії; епідеміологія; вторинні деформації