ОЦІНКА ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ЦІННОСТІ ХАРЧОВОГО РАЦІОНУ У ОСІБ МОЛОДОГО ВІКУ З НОРМАЛЬНОЮ І ПІДВИЩЕНОЮ МАСОЮ ТІЛА - Весніна, Л.Е.; Боряк, Х.Р.; Соколенко, В.М. (Світ медицини та біології, 2020)
Проблема підвищення маси тіла і ожиріння з формуванням енергетичного дисбалансу залишається актуальною особливо серед дітей і людей молодого віку. Метою нашого дослідження стало визначення енергетичної цінності харчового раціону у осіб молодого віку з нормальною і підвищеною масою тіла та її відповідності енергетичним потребам. Обстежено 84 особи обох статей віком від 18 до 25 років. Визначена маса тіла, зріст, обхват талії, стегон, їх співвідношення. За індексом маси тіла (ІМТ) сформовані групи: контрольна по 22 особи (ІМТ 18.50-24.99 кг/м2) і група з підвищеною масою по 20 осіб обох статей (ІМТ 25.00-29.99 кг/м2). Харчовий статус досліджували методом 24-годинного відтворення харчування із заповненням харчового щоденника за робочий і вихідний дні. Розраховували величину основного обміну енергії за формулою Міффліна-Сан Джеора та рекомендоване добове споживання енергії для підтримки існуючої маси тіла. Отримані дані оброблені статистично. Визначено достовірне підвищення енергетичної цінності харчового раціону у осіб обох статей з підвищеною масою тіла у порівнянні з контрольною групою та при порівнянні з рекомендованим добовим споживанням енергії. Підвищення енергетичної цінності супроводжується зміною структури нутрієнтів за рахунок підвищеного споживання переважно жирів особами чоловічої статі з підвищеною масою тіла та жирів і вуглеводів особами жіночої статі у порівнянні з контрольною групою. У чоловіків контрольної групи підвищення енергетичної цінності харчового раціону відносно рекомендованого добового споживання енергії менш виражене, ніж у осіб з підвищеною масою тіла. Тривале існування позитивного енергетичного балансу є фактором ризику розвитку ожиріння і метаболічних порушень.
Keywords: індекс маси тіла; підвищена маса тіла; енергетична цінність харчового раціону; енергетичний обмін; рекомендоване добове споживання енергії