МЕТОДИ ПРОМЕНЕВОЇ ДІАГНОСТИКИ УСКЛАДНЕНЬ ПОЄДНАНОЇ ЧЕРЕПНО-МОЗКОВОЇ І АБДОМІНАЛЬНОЇ ТРАВМИ - Гасимзаде, Г.Ш. (Світ медицини та біології, 2020)
Дану статтю присвячено одній з проблем охорони здоров'я - променевшй діагностиці поєднаної травми. Визначено специфіку і особливість інструментального моніторингу постраждалих від поєднаної черепно-мозкової і абдомінальної травм. У статті представлено дані проспективного обстеження 142 постраждалих даним видом травми. Постраждалим з поєднаною черепно-мозковою та абдомінальної травмою в ряді випадків проводилась рентгенографія органів черевної порожнини. Кількість обстежуваних потерпілих склало 42 (29,5%) особи. У зв'язку з ускладненням діагностики, пов'язаним зі станом потерпілих і для більшої точності дослідження в подальшому всім було проведено УЗ дослідження. Проведення методу оглядової рентгенографії органів черевної порожнини у потерпілих з поєднаною черепно-мозковою та абдомінальної травмою було утруднене у зв'язку зі станом хворих. За поєднаної краніо-абдомінальної травми проведено ультразвукову діагностику і комп'ютерно-томографічне дослідження головного мозку і органів черевної порожнини постраждалим. Було вивчено і доведено чутливість, специфічність і точність цих методик досліджень та рекомендовано включення їх в алгоритм діагностики.
Keywords: поєднана травма; черепно-мозкова; абдомінальна травма; ультразвукове дослідження; комп'ютерно-томографічна діагностика