ПЕРЕДУМОВИ ВИНИКНЕННЯ РАННІХ ТА ПІЗНІХ ВНУТРІШНЬОШЛУНОЧКОВИХ КРОВОВИЛИВІ У НЕДОНОШЕНИХ НОВОНАРОДЖЕНИХ З ДУЖЕ МАЛОЮ МАСОЮ ТІЛА - Добрянський, Д.О.; Горинець, І.Б.; Меньшикова, А.О.; Содомора, О.О.; Мацюра, О.І. (Світ медицини та біології, 2020)
У когортному дослідженні вивчені чинники ризику виникнення ранніх та пізніх внутрішньошлуночкових крововиливів (ВШК) у значно недоношених новонароджених. Під спостереженням перебували 111 немовлят із середнім гестаційним віком 29,59±2,59 тиж. Установлено відмінність між чинниками ризику, що пов’язані з розвитком ранніх і пізніх крововиливів. На відміну від ранніх ВШК, імовірність виникнення пізніх крововиливів не залежала від маси тіла і гестаційної зрілості дитини, а також інфекційної патології перинатального періоду. Натомість, відповідний ризик визначався важкістю стану немовляти після народження і наявністю артеріальної гіпотензії в першу добу госпіталізації. Розвиток важкого респіраторного дистрес-синдрому (РДС) був вірогідно пов’язаний з виникненням ВШК незалежно від віку дитини. За підсумками логістичного регресійного аналізу ризик виникнення ранніх крововиливів достовірно визначався важкістю РДС (коефіцієнт співвідношення шансів (КСШ) – 6,05; 95% довірчий інтервал (ДІ): 1,35–27,17), а на ймовірність розвитку пізніх ВШК вірогідно впливала артеріальна гіпотензія в перші 24 год госпіталізації (КСШ – 16,6; 95% ДІ: 2,69–102,43).
Keywords: внутрішньошлуночкові крово- виливи; вік на момент виникнення; чинники ризику; профілактика; значно недоношені новонароджені