ОБГРУНТУВАННЯ БЕЗПЕЧНОГО ПРОМІЖКУ ЧАСУ ПРОВЕДЕННЯ САНАЦІЇ ПОРОЖНИНИ РОТА ПІД ЗАГАЛЬНИМ ЗНЕБОЛЕННЯМ У ДІТЕЙ ВІКОМ 12-18 РОКІВ - Коваль О. І., О.І. (Світ медицини та біології, 2020)
В статті обґрунтовано безпечний проміжок часу проведення санації порожнини рота в амбулаторних умовах під загальним знеболенням у дітей віком 12-18 років з метою попередження виникнення когнітивних дисфункцій головного мозку на фоні гіпоксичних уражень. За результатами дослідження встановлено: з метою попередження виникнення гіпоксії головного мозку при проведенні стоматологічної санації порожнини рота в умовах загального знеболення (без інтубації) дітям віком від 12-ти до 18-ти років варто проводити в межах 60±15 хв.; протипоказанням для планового проведення санації порожнини рота в умовах загального знеболення (без інтубації) є відсутність в анамнезі гострих респіраторних захворювань не менш ніж за 2 тижні; при наявності в анамнезі гострих респіраторних захворювань менш ніж за 2 тижні та гострою стоматологічною потребою, надання швидкої допомоги в умовах загального знеболення (без інтубації) можливо в межах ≤20 хв.
Keywords: церебральна оксиметрія; SpO2; rSO2; загальне знеболення