ЗАСТОСУВАННЯ НАНОКРИСТАЛІВ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ХРОНІЧНОГО ВЕРХІВКОВОГО ПЕРІОДОНТИТУ - Костиренко, О.П.; Мельник, В.Л.; Шевченко, В.К.; Силенко, Ю.І.; Єрошенко, Г.А. (Світ медицини та біології, 2020)
Застосування нанокристалів для лікування хронічного верхівкового періодонтиту – сучасний рівень наномедицини. Нами обстежено та проліковано 11 хворих віком від 17 до 67 років на загострений та хронічний верхівковий періодонтит за допомогою авторської методики з використанням фосфатного буферу. Проведена оцінка клінічних та рентгенологічних даних підтвердила процес відновлення периапікальних тканин у 11 пацієнтів. Вона показала, що регенерація верхівкових та прилеглих до них ділянок періодонту в 10 випадках мали позитивну динаміку вже через 29-30 днів від початку лікування; у 1 випадку – відмічена сповільнена динаміка відновлення через 40 днів від початку лікування через наявність у пацієнта соматичної патології. Запропонований спосіб лікування хронічного верхівкового періодонтиту на підставі отриманих результатів лікування потребує подальшого вивчення у віддалені терміни з метою широкого впровадження в практичну стоматологію.
Keywords: лікування хронічного верхівкового періодонтиту; монокристали; фосфатний буфер