ДІЄТИЧНА КОРЕКЦІЯ ГІПЕРІНСУЛІНЕМІЇ, ПОКАЗНИКІВ ГЕМОСТАЗУ У ХВОРИХ НА АРТЕРІАЛЬНУ ГІПЕРТЕНЗІЮ З ПІДВИЩЕНОЮ МАСОЮ ТІЛА - Лизогуб, В.Г.; Крамарьова, В.Н.; Полонська, Л.Н.; Камінська, Т.М.; Мельничук, І.О.; Тиравська, Ю.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою дослідження було вивчити вплив дієти з обмеженням вуглеводів до 250 г на добу впродовж 12 тижнів на індекс маси тіла, рівень інсуліну, показники гемостазу у хворих на артеріальну гіпертензію з метаболічними розладами. Терапія з обмеженням вуглеводів дала змогу у хворих основної групи знизити ІМТ на 7%, рівень інсуліну на 27.8%, достовірно покращити АДФ-індуковану та ристоцетин-індуковану агрегацію тромбоцитів, знизити активність фактора фон Віллебранда (p=0.009) і вміст розчинного фібрину (p=0.03). Доцільно рекомендувати гіповуглеводну дієту з обмеженням вуглеводів до 250 г на добу хворим на артеріальну гіпертензію з підвищеною масою тіла та гіперінсулінемією разом з антигіпертензивною терапією.
Keywords: артеріальна гіпертензія; гіповуглеводна дієта; індекс маси тіла; рівень інсуліну; показники гемостазу