ВПЛИВ ПСИХО-ЕМОЦІЙНОГО СТРЕСУ НА СТАН МІКРОБІОТИ ЯСНЕВОЇ БОРОЗНИ - Марченко, A.V.; А.В. Лобань Г.А., G.A.; Петрушанко, Т.О.; Череда, В.В.; Фаустова, М.О.; Ананьєва, М.М. (Світ медицини та біології, 2020)
Це дослідження мало на меті дослідити вплив психоемоційного стресу на стан мікробіоти ясенної борозни у стані еубіозу та дисбіозу у молодих людей. У дослідженні взяли участь 182 студенти медичного університету. Як модель гострого психоемоційного стресу була використана ситуація складання важливого іспиту. Мікробіологічне дослідження загальної мікробної популяції ясенної борозни та її популяції мікробіоти проводили стандартними методами. Вплив стресового фактору на тлі дисбалансу мікробного гомеостазу зубо-ясенної щілини викликає посилення дисбалансу мікробних асоціацій у вигляді зменшення коменсальної мікрофлори та збільшення умовно-патогенної мікрофлори.
Keywords: мікробіота ясеневої борозни; еубіоз; дисбіоз; психоемоційний стрес