НОВІ НЕІНВАЗИВНІ МАРКЕРИ ТЯЖКОСТІ ПЕРЕБІГУ ІДІОПАТИЧНОГО ФІБРОЗУ ЛЕГЕНЬ - Родіонова, В.В.; Карасьова, О.В.; Бех, О.Е.; Ткаченко, В.А.; Гордієнко, Ю.А. (Світ медицини та біології, 2020)
Ідіопатичний фіброз легень є важким, неухильно прогресуючим захворюванням, з-за недостатньої специфічності ознак та мінливого характеру перебігу якого важливим є пошук додаткових неінвазивних маркерів для встановлення діагнозу, визначення ступеня тяжкості та моніторингу ефективності лікування. Метою дослідження було визначення активності желатиназ А та В, а також комплексу прожелатиназа В/ліпокалін у хворих з помірним та тяжким перебігом ідіопатичного фіброзу легень. Встановлено, що підвищення активності желатиназ пов’язано з прогресуванням захворювання. Збільшення рівня активності прожелатинази В та її активної форми на різних етапах захворювання може слугувати покажчиком ступеня розвитку фіброзного процесу, тоді як активність желатинази А – його стадії. Зміни активності комплексу желатиназа В/ліпокалін відбивають клінічні особливості перебігу ідіопатичного фіброзу легень та пов’язані з тяжкістю захворювання.
Keywords: ідіопатичний фіброз легень; желатинази А та В; комплекс прожелатиназа В/ліпокалін