ВИЗНАЧЕННЯ РИЗИКІВ ФОРМУВАННЯ БЕЗПЛІДДЯ У ЖІНОК З ПАТОЛОГІЄЮ ЩИТОВИДНОЇ ЗАЛОЗИ І ГІПОАНДРОГЕНОВОЮ ДИСФУНКЦІЄЮ ЯЄЧНИКІВ - Семенюк, Л.М.; Юзвенко, Т.Ю.; Бородкін, Г.О.; Крижановська, О.І. (Світ медицини та біології, 2020)
Метою роботи було визначення впливу рівня антитіл до тиреопероксидази на фертильність жінок із сексуальною дисфункцією, та зниженним рівнем яєчникових андрогенів. Проведено дослідження ризиків формування безпліддя у жінок з патологією щитовидної залози на основі аналізу результатів гормональних тестів та розробки рекомендацій щодо планування вагітності в умовах гіпоандрогенної дисфункції яєчників. Встановлено, що наявність клінічно значущих рівнів антитіл до тиреопероксидази у жінок раннього та середнього віку із статевою дисфункцією негативно впливає на ранні стадії фолікулогенезу. Цей фактор вказує на ризик зниження функціонування яєчників, що продукують стероїди, та формування сприйнятливості до безпліддя. Бажано жінкам з клінічно значущим рівнем антитіл до тиреопероксидази планувати свою вагітність у більш ранньому репродуктивному віці (18-25 років), оскільки в цей час підтримуються оптимальні умови для народжуваності. Для жінок з клінічно незначним рівнем антитіл до тиреопероксидази планування вагітності є більш доцільним у середньому репродуктивному віці.
Keywords: безпліддя; антитіла; андрогенна недостатність