ОБГРУНТУВАННЯ ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДІВ МІКРОСКОПІЧНОЇ КРИСТАЛОГРАФІЇ БІЛКОВИХ ФРАКТАЛІВ ТА ІРИГАЦІЇ ДЛЯ РАННЬОЇ ДІАГНОСТИКИ, ЛІКУВАННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ЗАПАЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ ПОРОЖНИНИ РОТА - Скрипников, П.М.; Хавалкіна, Л.М.; Коробейнікова, Ю.Л.; Коробейніков, Л.С.; Тимошенко, Ю.В. (Світ медицини та біології, 2020)
В стоматології постійно пропонують нові методи профілактики та лікування захворювань викликаних агресивною біоплівкою. Якщо, ігнорувати чи недооцінювати своєчасну гігієну порожнини рота та профілактичні заходи, вплив агресивної біоплівки може бути незворотнім і викликати зміни в тканинах пародонту. Одним із головних факторів які погіршують загальний стан гігієни порожнини рота є наявність знімних та незнімних протезів у пацієнтів. Це зумовлено тим, що на поверхні штучних зубів м’який зубний наліт формується набагато швидше. На сьогоднішній день одним із дієвих і оптимальних методів, який застосовують для профілактики і лікування запальних процесів порожнини рота є іригація. Нами було обстежено загалом 90 осіб. Вік пацієнтів варіював від 40-60 років. З них 40 чоловік та 50 жінок. Аналізуючи значення показника білкових фракталів, а саме площа, ми оцінили та підтвердили гігієнічний стан ротової порожнини у осіб які використували ортопедичні конструкції. Застосування методу іригації тканин пародонта для незнімних ортопедичних конструкцій призводить до зменшення відсоткової частини площі білкових фракталів цифрових зразків кристалографії. Результати підтверджені статистичними і клінічними даними.
Keywords: мікроскопічна кристалографія; іригація; порожнина рота; пародонт; металокерамічні незнімні ортопедичні конструкції