РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ ПЕРВИННИХ СУДОВО-МЕДИЧНИХ ЕКСПЕРТИЗ ПРИ МЕХАНИЧНІЙ ТРАВМІ НИЖНІХ КІНЦІВОК - Сокол, В.К.; Колесніченко, В.А.; Проценко, О.С. (Світ медицини та біології, 2020)
Мета роботи - ретроспективний аналіз первинних судово-медичних експертиз, в яких встановлено середню ступінь тяжкості тілесних ушкоджень у потерпілих з механічними травмами нижніх кінцівок. Виявлено переважання дорожньо-транспортної травми (92%); в 8% відбулося падіння з висоти власного зросту. Дорожньо-транспортна травма характеризувалася переважанням осіб працездатного віку (73%); наїздом транспортного засобу на пішохода (86%); отриманням політравми (82%); утворенням діафізарних переломів стегна і гомілки (78%); наявністю коморбідних захворювань (61%). Автори вважають за необхідне перегляд існуючих і обґрунтування нових медичних критеріїв визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень з урахуванням особливостей репаративної регенерації сполучної та м'язової тканини.
Keywords: механічна травма нижніх кінцівок; судово-медична експертиза; переломи довгих трубчастих кісток; дорожньо-транспортна травма