НАЙБІЛЬШ ЗНАЧИМІ МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ТРЕТІХ МОЛЯРІВ У ЛЮДЕЙ ЗРІЛОГО ВІКУ ЗА ДАНИМИ ОРТОПАНТОМОГРАФІЇ - Талаш, Р.В. (Світ медицини та біології, 2020)
У статті викладено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукового завдання, яке полягає у визначенні морфологічних особливостей третіх молярів за даними ортопантомографії. У роботі представлено огляд літератури, результати аналізу ортопантомограм зубощелепної системи у людей першого періоду зрілого віку, відібраних довільно. Системний аналіз загального візуального уявлення про морфологічні особливості третіх молярів у людей зрілого віку, здійснений нами на основі добірок ортопантомограм. Встановлено морфологічні особливості третіх молярів, форми ретенції, види дістопіі, а також морфологічні відмінності між ретенованими і дістопованими третіми молярами. Використаний у роботі системний підхід дозволив привести до визначеного порядку варіативну поліморфність форм аномально розвинутих третіх молярів, виділивши при цьому найбільш показові ознаки для їх класифікації.
Keywords: зуби; треті моляри; ортопантомограма; зубощелепна система; ретенція; дистопія