ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ АБДУКЦІЙНОГО МЕХАНІЗМУ ДО ТА ПІСЛЯ ТОТАЛЬНОГО ЕНДОПРОТЕЗУВАННЯ КУЛЬШОВОГО СУГЛОБА - Тяжелов, О.А.; Карпінська, О.Д.; Гончарова, Л.Д.; Климовицький, Ф.В. (Світ медицини та біології, 2020)
Підвищення тонусу згиначів і привідних м’язів стегна у поєднанні зі зменшенням еластичності та скорочу¬вальної функції абдукторів та розгиначів стегна внаслідок контрактури кульшового суглоба призводить до виникнення дисбалансу у м’язах тазового пояса, що негативно позначається на позиційній адаптації компонентів ендопротезу під час операції та ускладнює післяопераційний період у хворих. Аналіз результатів лікування 114 пацієнтів із захворюваннями кульшового суглоба, показав, що більшості пацієнтів прояви дефіциту м’язів тазового поясу після ендопротезування зменшилися, але не зникали тривалий час. Вивчення вертикальної пози у пацієнтів із нормальним та зменшеним розміром загального стегнового офсету після ендопротезування кульшового суглоба показало, що зменшення плеча абдукторів призводить до значної зміни основних показників стабілограми, а саме до збільшення енергетичних витрат на підтримку вертикальної постави, тому виснаження енергії відбувається швидше, це клінічно проявляється симптомами недостатності м'язів тазового дна - кульгавістю, позитивним симптомом Тренделенбурга, Дюшенна, необхідністю використання додаткової підтримки тощо.
Keywords: Ендопротезування; кульшовий суглоб; вертикальна поза; статографія; стегновий офсет